Na zajęciach rozwijających klasa VI przystąpiła do projektu „Dieta przyjazna planecie”. Projekt prowadzi WWF Polska    we współpracy z Lidl Polska.

Na zajęciach poznajemy:

– jak i dlaczego produkcja żywności wpływa na środowisko i klimat,

– dlaczego to, jak wytwarzana jest żywność – jest ważne dla naszego zdrowia,

–  czym kierować się w naszych codziennych wyborach żywieniowych? 

Dziś dowiedzieliśmy się, czym jest przełowienie. To nadmierna eksploatacja łowisk ryb w morzach i oceanach. Okazuje się, że obecnie około 30% łowisk ryb jest przełowionych, a 60% jest tym zagrożonych. Im więcej wiemy o tym, co spożywamy, tym nasze wybory mogą być lepsze – dla zdrowia i dla planety. Co MY możemy zrobić? Wybierajmy produkty rybne z Międzynarodowym Certyfikatem Zrównoważonego Rybołówstwa MSC :                                                 

                                                                     

KLIK – Filmik „Wybieram z MSC”

Poniżej – filmik o przełowieniu:

                                                                                                                                    Beata Beyer

Loading