Na zajęciach rozwijających klasa VI przystąpiła do projektu „Dieta przyjazna planecie”. Projekt prowadzi WWF Polska we współpracy z Lidl Polska.
Na zajęciach poznajemy:
– jak i dlaczego produkcja żywności wpływa na środowisko i klimat,
– dlaczego to, jak wytwarzana jest żywność – jest ważne dla naszego zdrowia,
– czym kierować się w naszych codziennych wyborach żywieniowych?
Dziś dowiedzieliśmy się, czym jest przełowienie. To nadmierna eksploatacja łowisk ryb w morzach i oceanach. Okazuje się, że obecnie około 30% łowisk ryb jest przełowionych, a 60% jest tym zagrożonych. Im więcej wiemy o tym, co spożywamy, tym nasze wybory mogą być lepsze – dla zdrowia i dla planety. Co MY możemy zrobić? Wybierajmy produkty rybne z Międzynarodowym Certyfikatem Zrównoważonego Rybołówstwa MSC :
KLIK – Filmik „Wybieram z MSC”
Poniżej – filmik o przełowieniu:
Beata Beyer