Dziś, 28 września, obchodzimy Światowy Dzień Jabłka. Jabłko jest jednym z najpopularniejszych owoców w kraju i na świecie. Co czwarte jabłko w Europie pochodzi z właśnie z Polski. Polskie jabłka są eksportowane do 47 krajów na świecie.
Anglicy mawiają: zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci wcale potrzebny. Nasi dietetycy zalecają zjedzenie przynajmniej dwóch jabłek w ciągu dnia – rano dla urody, a wieczorem dla dobrego zdrowia. Mimo tego, że jesteśmy światową jabłkową potęgą, a jabłka mają wiele walorów zdrowotnych, Polacy spożywają ich wciąż za mało. Badania przeprowadzone przez Kantar w ramach akcji „Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców” wskazują, że 40% Polaków spożywa jabłko tylko raz w tygodniu lub w ogóle. Jakie właściwości zdrowotne mają zatem jabłka? Te popularne owoce bogate są w witaminę C, większość innych witamin (B1, B2, B3, B5, B6, B9, A, E, K, β-karoten), minerały i błonnik.
Regularne spożywanie jabłek poprawia pracę jelit, może zmniejszać ryzyko powstawania wielu groźnych chorób, między innymi: udaru mózgu, cukrzycy typu 2, demencji starczej oraz choroby Alzheimera, astmy oskrzelowej. Gryzienie i żucie jabłek pobudza dziąsła i wydzielanie śliny, która działa przeciwbakteryjnie i przeciwpróchniczo. Sprzyja więc zdrowym zębom. Jabłko możemy śmiało nazwać SUPEROWOCEM!
Jabłko ma szeroką symbolikę – w chrześcijaństwie (kuszenie Ewy), w mitologii greckiej (jabłko z ogrodu Hesperyd przeznaczone „dla najpiękniejszej”), w mitologii celtyckiej (pozagrobowy świat Avalon to Wyspa Jabłek). Ponoć Isaak Newton odkrył powszechne prawo ciążenia, gdy na głowę spadło mu jabłko. Big Apple to popularna w USA nazwa Nowego Jorku, a pewna firma komputerowa ma w logo nadgryzione jabłko…
Warto w swoim sadzie mieć jabłonie. Wiosną pięknie kwitną, a jesienią cieszą soczystymi owocami. Polecam wracać do starych odmian jabłoni hodowanych przez naszych dziadków, a wyróżniających się mrozoodpornością, łatwością w uprawie i wyjątkowym smakiem. Są to np. szara reneta, złota reneta, kosztela, antonówka, czerwona papierówka.
Światowy Dzień Jabłka powinien posłużyć jako pretekst do zmiany naszych nawyków żywieniowych i docenienia tego, co mamy na wyciągnięcie ręki. Na pewno wszystkim nam wyjdzie to na zdrowie!
Beata Beyer