26 września 2024 r. trzecioklasiści z wychowawczyniami wybrali  się na wycieczkę do naszej srokowskiej piekarni. Podczas wycieczki dzieci miały możliwość zobaczyć jak wygląda piekarnia od środka, zapoznać się z pracą piekarza oraz etapami powstawania chleba.

Najpierw w magazynie uczniowie poznali różne rodzaje mąki. Następnie obejrzeli urządzenia, w których wyrabia się ciasto chlebowe i duży piec z wieloma drzwiczkami. Dowiedzieli się w jakiej temperaturze i w jakim czasie wypiekane jest pieczywo. Oglądali maszyny, które pomagają piekarzowi wykonać kształtne bochenki i bułeczki. W piekarni wszystko było ciekawe: ogromne misy na ciasto, wózki piekarnicze, krajalnica i wielkie łopaty do wyjmowania chleba.

Uczniowie dowiedzieli się, jak ważne w pracy piekarza jest bezpieczeństwo i higiena pracy. Na koniec wycieczki dzieci miały  możliwość skosztowania świeżego pieczywa i zostały obdarowane słodkimi rogalami. Wszystko było pyszne.

Serdecznie dziękujemy Pani Narbutowicz (właścicielce) i przemiłym pracownikom, dzięki którym wycieczka do piekarni była wielce udana!

 wychowawczynie klas III a i b

Irena Drabyk i Agnieszka Święta – Łastówka

 wraz z uczniami

Loading