W pierwszym półroczu roku szkolnego w klasach I-VIII realizowaliśmy ogólnopolski projekt edukacyjny „Ekomisja na talerzu”. Uczniowie dowiedzieli się, jak powinna wyglądać zdrowa dieta, dlaczego warzywa i owoce są niezbędne dla zdrowia, dlaczego śniadanie to najważniejszy posiłek i dlaczego ważna jest aktywność fizyczna.
Efekty tego projektu:
– większa świadomość uczniów na temat prawidłowego żywienia
– układanie „zdrowych” jadłospisów na lekcjach języka rosyjskiego
– wykonanie ulotek o zdrowym żywieniu i wręczenie rodzicom podczas wywiadówek
– wykonanie gazetki ściennej o zdrowych produktach żywnościowych (eko, bio, fit, bez cukru, bez konserwantów, bez GMO…)
– wykonanie plakatu „Piramida zdrowia”
– minikonkurs z nagrodami z okazji Dnia Kobiet – Układanie haseł o zdrowym żywieniu.
Dziękuję uczniom i nauczycielom za udział w tym projekcie- na zdrowie!
Beata Beyer