W środę 4 października uczniowie klasy IIIa i IIIb udali się do srokowskiej  piekarni, aby zobaczyć na czym polega praca piekarza oraz jak wygląda proces powstawania chleba. Wyjście do piekarni było poprzedzone lekcjami o tej tematyce.Podczas wizyty w piekarni uczniowie dowiedzieli się, jak ważne w pracy piekarza jest bezpieczeństwo i higiena pracy, zwiedzali pomieszczenia, a także rozmawiali z piekarzami zapoznali się z poszczególnymi fazami pieczenia chleba. Dzieci mogły też zobaczyć urządzenia potrzebne do procesu wyrobienia i wypiekania chleba. Dowiedziały się też,  jakich gatunków mąki używa się do wypieku poszczególnych gatunków pieczywa. Poza tym uczniowie mogli obserwować panów piekarzy podczas pracy, ale też sami mogli układać wyrobione bułeczki na blaszkach. 
          Na zakończenie wizyty dzieci czekała miła niespodzianka. Wszyscy zostali poczęstowani świeżo upieczonym chlebem oraz słodkimi rogalikami.

                                                                                                              wychowawczynie:                                              

                                                                                                       Aneta Milewska i Agnieszka Pelc

Loading